• Fleur van der Put

Beeld van jezelf

Laatst keek ik met veel plezier foto's van vroeger terug. Als kind kwam ik ietwat ondeugend over en genot ik erg van het hoge schattigheids-factor dat ik, maar ook mijn broertje en zus, had. Rond ongeveer dat ik 10 jaar werd zie ik wat eigen overtuigingen naar voren komen in mijn kleding en haarstijl. Zo had ik weinig zin om mijn haren te borstelen wat mijn moeder regelmatig aankaartte. Resultaat: warrige blonde lokken.


Ook vond ik dat ik wat stoerder mocht gaan kleden, denk ik na het zien van mijn kleding. Ik begon alleen nog maar broeken en truien te dragen met daaronder gympen. Ik had de overtuiging dat dat mijn stijl was. Maar die stijl veranderde niet veel later. Ik weet nog goed dat ik voor Sinterklaas wat make-up in mijn schoen had gekregen. Ik had dit zelf met mijn moeder en zus uitgezocht, want mijn broertje geloofde nog. Helemaal trots droeg ik het die dag naar de basisschool, maar toen een klasgenootje er een negatieve opmerking overmaakte durfde ik niet meer.


Pas op de middelbare school kwam dat terug. Ik had de overtuiging dat je met make-up op pas mooi was en dat mensen je dan pas zagen staan. Complete onzin, maar zo ging ik vanaf toen iedere dag met zwarte wimpers naar school. En die zwarte wimpers werden later vergezeld door zwarte eyeliner en zwarte oogschaduw en leidde tot opmerkingen van mijn ouders als: "Je wordt toch geen gothic?" Des de meer reden voor een puber natuurlijk om daarmee door te blijven gaan, want als je iets niets wilt is je ouders gelijk geven, terwijl ze achteraf gelijk hadden dat ik er mooier en leuker uitzie zonder gitzwart opgemaakte ogen.


De eerste twee jaar van de middelbare school bleef mijn kleding aardig hetzelfde. Ik had de overtuiging dat ik er stoer uitzag in truien en vesten. Vooral het dragen van een capuchon was helemaal hit. Ik deed vrijwilligerswerk vanuit een jongerenorganisatie en de shirts die we daarbij aanmoesten waren enorm groot. Deze deed ik dan aan over mijn vest of trui, capuchon stak eruit en ook de lusjes van de capuchon moesten zichtbaar zijn. Deze "look" was het helemaal. Maar al snel werd deze look meer donker gekleurd en ging ik bandshirts dragen. Dat vond ik wel passen bij mijn "stoere" identiteit.


Tegen het eind van mijn middelbare schooltijd begon er toch langzaam aan weer wat meer kleur te komen. Wel had ik bedacht dat de flapjes van mijn AllStars aan de voorkant moesten uitsteken zodat die zichtbaar waren en droeg ik nog steeds redelijk wat zwarte make-up. Ik begon ook weer wat meer rokjes en jurkjes te dragen alleen werd ik onzekerder over mijn lichaam doordat mijn broeken een stuk strakker kwamen te zitten en ik een grote maat nodig had. Daar schaamde ik mij rot voor en droeg dan liever een te strakke broek dan een maatje groter, want natuurlijk kan iedereen zien dat je een grote maat in het label hebt staan (niet dus).


Het is suf dat je in de loop der jaren een bepaald beeld van jezelf opbouwt. Zo dacht ik altijd door er stoer uit te zien dat ik dan ook wel stoer zou zijn. Inmiddels weet ik dat ik veel gelukkiger ben in vrolijke printjes, jurken en rokken en dat ik alles behalve stoer van karakter ben. Ik ben voor alles bang maar ik word wel enorm blij van kleur en simpele dingen. Als ik dan terug kijk naar de foto's denk ik aan het feit dat je van jezelf zo'n sterk beeld hebt in je jonge jaren omdat je denk ik toch een soort bewijsdrang hebt naar de buitenwereld. Terwijl de enige bewijsdrang die je nodig hebt die naar jezelf is en je gewoon moet omarmen wie of wat je bent. En wat is het fijn om een iets groter maatje van een broek te bezitten en fleurige jurken te dragen! Ik zou niet anders willen. En niet omdat dat een bepaald beeld is dat ik probeer na te streven, maar gewoon omdat het lekker zit en ik er gelukkig van word!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi