• Fleur van der Put

Boeken, boeken en nog eens boeken

“Denk je dat je ooit eens niet zal lezen?” vroeg Ruud mij laatst. Mijn antwoord luidde steevast “nee”. Ik zal altijd lezen, want lezen is het allerleukste op de wereld. Kunnen verdwalen in een andere wereld dan de jouwe is fantastisch, mee kunnen kijken in het hoofd van iemand anders is meer dan interessant. Dingen leren uit boeken is alleen maar fijn. Ik droom van een muurlange boekenkast die rijkelijk gevuld is met boeken. Ik vind boeken mooi en ik ga vrijwel nooit de deur uit zonder een boek.

Ik weet niet beter dan boeken. Al vanaf dat ik leerde lezen, misschien al wel daarvoor, heb ik de herinnering van woensdagmiddagen in de bibliotheek. Mijn moeder nam mijn zus, broertje en mij mee naar de bieb. We mochten onze eigen boeken inruilen, zelf onze eigen boeken uitkiezen én zelf weer laten scannen bij de “kassa”. Ik vond het fantastisch om tussen de boeken te struinen naar verhalen die ik leuk vond. Ik ging van Balletclub De Zwaantjes naar Floortje naar De Olijke Tweeling en de Hoe Overleef Ik-serie.

Mijn liefde voor Harry Potter ontstond door mijn zus. Zij las de boeken en dus ik ook. Ik weet niet meer welk deel, maar toen er een specifiek deel uitkwam was in de bibliotheek een Harry Potter-ontbijt. Al het eten was rood, geel, blauw en groen gekleurd, inclusief de bolletjes. Wij durfden de bolletjes eigenlijk niet te eten, behalve de “normale”. Nu achteraf bedenk ik mij dat die geel moeten zijn geweest. Wel lief waren mijn zus en ik toen. Zij las elk deel als eerst, ik daarna.

Toen ik wat ouder werd ben ik ieder jaar Harry Potter opnieuw gaan lezen, maar ik las ook vele andere boeken. Ik probeerde wat “volwassen-mensen” boeken maar daar was ik nog niet helemaal aan toe. Ik houd van vrolijkheid, lichtheid en avontuur, niet van “serieuze volwassen mensen dingen”. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik De Hongerspelen voor het eerst las. Ik moet een jaar of tien zijn geweest en ik vond het een waanzinnig verhaal. Toen jaren later de film kwam ging mijn vader met mij mee, want ik wist niet iemand die met mij mee zou gaan. Ik ben mijn vader nog altijd dankbaar voor.

In mijn middelbare schooltijd en tijdens mijn studie ben ik minder gaan lezen, of vrijwel niet. Harry Potter las ik. Altijd weer die Harry Potter. Het is gewoon te gek, ik kan er weinig aan veranderen. Maar na mijn studie ben ik weer veel meer gaan lezen. Mijn liefde laaide op. Het eerste jaar (2018) las ik er 40, vorig jaar las ik er 65 en dit jaar wil ik 70 boeken proberen te lezen. Dankzij GoodReads kan ik bijhouden hoeveel ik heb gelezen. Momenteel ben ik bezig ik boek 24, The Starless Sea van Erin Morgenstern.

Recent ontdekte ik Bookstagram en Booktube. En daar zijn mensen, net zoals ik, gek van boeken. Ik vind het bijzonder om te zien hoeveel videos er op YouTube zijn van mensen die praten over boeken, readathons (marathon maar dan met boeken lezen) houden en tips geven. Ik krijg zoveel ideeën voor boeken die ik wil lezen, maar laat ik eerst mijn boekenkast eens uitlezen. Daar staan nog een aantal boeken die ik nog niet heb gelezen. Maar wat ik met dit blog wil zeggen is dat ik misschien ook wel afentoe over boeken ga schrijven. Want schrijven en boeken combineren zijn twee dingen die mij blij maken!

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi