• Fleur van der Put

Creatieve onzekerheid

Toen ik op de basisschool en de middelbare school handvaardigheid-, teken- of techniekles had dacht ik niet na over dat wat iemand anders er van zou vinden. Ik wist dat ik voor überhaupt meedoen met de les wel een voldoende zou krijgen. Doordat er geen druk op deze lessen lag waren dit mijn favoriete uren school. Ik kon "spelen" zonder dat er druk op ligt en dat vond ik heel erg fijn.


Nog steeds vind ik dat fijn. Met mijn vader heb ik schilderlessen gevolgd en daarbij kreeg je dus ook geen cijfer voor wat je maakte, maar leerde je gewoon een hoop nieuwe vaardigheden. Graag zou ik weer schilderles willen oppakken, maar voor nu ben ik daar niet toe bereid om in te investeren, omdat ik al zoveel dingen wil. Ik kan schilderen en ik weet ook hoe ik zelf mijn eigen schildervaardigheid kan verder ontwikkelen. Maar het samen schilderen met anderen en van elkaar leren, zal ik voor nu nog even moeten missen.


Maar ik dwaal af van waar ik het in deze blog over wil hebben. Het gaat namelijk over creatieve onzekerheid. En hoewel ik veel creatief bezig ben merk ik dat ook ik onzeker ben in mijn creativiteit. Door veel dingen te maken ben ik niet meer bang om te kiezen waarmee ik ga beginnen of wat ik wil maken. Dit is iets wat ik wel had en wordt veroorzaakt door FOBO, Fear Of Better Options. Ik heb namelijk in de afgelopen anderhalf jaar waarin ik weer creatief bezig ben geleerd om gewoon te beginnen. Ik heb geleerd dat het gaat om creëeren en niet per sé om het eindresultaat.


Het gaat mij om het verliezen in de activiteit, het bezig zijn in een flow, want dat is wat creatief bezig zijn tot een ontspannen activiteit maakt. Als ik uren blijf zoeken naar dingen wat ik zou kunnen maken, dan zou ik nooit bezig kunnen zijn met een creatieve activiteit. Ik merkte dit in de creatieve activiteiten die ik met mijn moeder en zus deed. Waar zij lang de tijd nemen om te beslissen wat ze gaan maken, begin ik gewoon en ik zie wel wat het eindresultaat wordt. Ik laat verwachtingen los en begin gewoon. Ik maak dat wat in dat moment op mij opkomt, omdat ik heb ervaren dat ik dit het fijnst vind.


Maar zij zijn nog niet zo ervaren en ik denk dat daar de FOBO in zit. Omdat je nog niet het vertrouwen in je eigen creativiteit hebt. Dat is iets wat ik graag zou willen leren aan anderen, maar helaas gooit een pandemie nog even roet in het eten. Ik wacht geduldig af, maar wat lijkt het mij fantastisch om mensen vertrouwen te kunnen geven in hun eigen creativiteit door middel van workshops. Maar goed nu dwaal ik weer af.


Ik heb inmiddels veel vertrouwen gekregen in mijn creatieve kunnen en heb ook zo enorm veel geleerd. Alleen merk ik dat ik nog steeds onzeker kan zijn. Ik voel mij soms onzeker over wat anderen vinden van wat ik maak, terwijl het er om gaat dan ikzelf én de mensen voor wie ik een portret maak blij zijn met het eindresultaat. Dit is voor mijzelf nog een enorm leerproces.


En omdat ik midden in dat leerproces zit heb ik een ander leerproces bedacht voor mijzelf. Ik vind mijn huidige tekenstijl erg leuk, maar ik merk dat ik ook meer behoefte heb aan wat nieuws. Door middel van YouTube-videos en Pinterest ga ik mijzelf aanleren om op een andere manier personen te tekenen. Ik zou graag verder opzoek willen gaan naar een eigen stijl, mijzelf door ontwikkelen, maar zo als ik eerder al schreef is nu niet helemaal de juiste tijd om daar lessen in te nemen. Ik kan gelukkig mijzelf veel aanleren en daardoor ben ik nu dus zogeheten "studies" aan het doen naar de verhoudingen van het menselijk lichaam en als ik daar mee klaar ben ga ik verder met gezichten,


Terwijl ik dit aan het doen ben merk ik dat ik erg onzeker naar mijn schetsboek kijk. Het ziet er helemaal nog niet zo goed uit en helemaal niet zo goed als mensen die ik volg op Instagram kunnen. Mijn innerlijke criticus wordt enorm geactiveerd terwijl ik ook weet dat ik in een leerproces zit. Suf eigenlijk. Maar als een tekening dan wel weer goed eruitziet ben ik enorm trots, want dat is een positieve leerervaring.


Ik zit nu in een erg fijn proces vind ik en ik kan het iedereen aanraden. Ja, ik zal een hoop fouten maken en ja ik voel mij enorm onzeker, maar het is het ook waard! Want ik leer graag en ik doe nu niets anders dan leren! En juist door fouten te maken ga ik beter leren! Ben jij ook bang in jouw eigen creativiteit? Of juist super zelfverzekerd? Ik ben benieuwd naar jou verhaal! Deel je het met mij in de reacties?

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi