• Fleur van der Put

Dag 2021, hallo 2022!

2021 was echt een bijzonder jaar. Ik ben niet helemaal in de stemming om er uitgebreid bij stil te staan, een jaar is immers gewoon een jaar en hoort bij het leven. Toch bracht 2021 heel veel. Veel situaties om uit te leren, veel verhalen gelezen om van te leren en hele mooie momenten. Een bruiloft, onze eigen bruiloft, had niet mooier kunnen zijn dan het was. We waren voorzichtig erg enthousiast over een positieve zwangerschapstest. We maakten bewuste keuzes, praatten veel over wat we als toekomst zien en hoe we in 2022 ons leven gaan inrichten als ouders. Ik ben meer dan dankbaar dat ik 2021 mocht beleven met Ruud en dat we dat volgend jaar ook gaan doen! Ik maakte bewust weinig foto's en koos ervoor meer in het moment aanwezig te zijn met als resultaat dat ik maar erg weinig foto's heb, dat gaan we anders doen in 2022 en daarover schrijf ik in deze blog.


Ik wil niet per se aan goede voornemens doen. Zo was bijvoorbeeld mijn "goede voornemen" van 2020 om mijn achternaam te veranderen maar vanwege de pandemie moesten we de bruiloft uitstellen en gebeurde dit pas afgelopen jaar. Gezonder leven hoeft niet per se te beginnen op 1 januari, maar kan eigenlijk ieder moment en nieuwe dingen ervaren en leren kan ook ieder moment! En toch zijn er een paar dingen die ik hoop te mogen leren/ervaren het komende jaar en zal ik hier kort en puntsgewijs benoemen. Zodat als ik dit volgend jaar teruglees kan terugkijken op een bijzonder en leerzaam jaar:

In 2022 wil ik:

  1. Groeien in het moederschap. Nu ben ik nog geen moeder, maar dat zal ik binnen nu en uiterlijk drie maanden wel gaan zijn! Ik kijk er naar uit om alles te leren over deze mooie rol in mijn leven.

  2. Meer naar buiten. Deze huismus wil meer naar buiten! Het liefst ben ik thuis, maar ik voel mij zo enorm voldaan als ik enige tijd buiten heb doorgebracht en dat wil ik vaker beleven.

  3. Gezonde relatie met eten opbouwen. Deze zwangerschap en voeding zijn geen goede combinatie voor mij. De helft van de tijd was ik misselijk en kon ik niet eten en als ik wel kon eten dan waren dat de ongezonde keuzes waar mijn lichaam nu aan gewend is geraakt. Tijd voor verandering (en ik ben me ook gaan beseffen hoe verschrikkelijk lekker fruit is dus ik duik zo de koelkast daarvoor in!)

  4. Meer bewegen. In mijn zwangerschap heb ik amper bewogen, maar eigenlijk heb ik na mijn burn-out geen fijn bewegingspatroon gehad. Ongestructureerd, zoekend, snel-opgevend. Dat wil ik niet meer! En wandelen achter een babywagen is enorm genieten vind ik dus genoeg tijd voor!

  5. Veel meer schrijven. Schrijven maakt mij blij, geeft rust in mijn hoofd en doet mij ontspannen. Het is een creatieve uitlaatklep. Ook al heb ik spijt van dat ik al mijn oude dagboeken heb weggedaan, dit jaar ga ik mijn dagboek helemaal vol schrijven en bewaren als een mooie herinnering!

  6. Meer foto's maken. Zoals ik net al schreef, ik maakte het afgelopen jaar bewust weinig foto's en koos ervoor in het moment te zijn. Het resultaat? Alleen maar rare selfies en weinig "echte" herinneringen. Gister maakte ik een fotoboek met foto's van 2003 tot aan 2021 van mijzelf en in de jaren 2014 tot 2017 heb ik zo verschrikkelijk veel foto's dat het een enorm uitzoekklus was met heel veel fijne herinneringen en die wil ik weer terug!

  7. Meer zelfvertrouwen kweken. Gister had ik het er met een vriendin over. Dat we eigenlijk het zelfvertrouwen wat we in 2016/2017 hadden terug willen. Sinds mijn burnout is mijn zelfvertrouwen wankel geweest en dat is zonde. Ik ben goed zoals ik ben en niets om onzeker over te zijn! Positiever denken hoort daar zeker bij, dus ik zie dit als een mooi leerpunt voor het komende jaar.

  8. Blijven leren en ontwikkelen. Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd en gelezen over rustiger leven, opvoeding en herinneringen maken. Dit wil ik absoluut blijven doen. Ik denk dat je nooit te oud bent om te leren, nieuwe dingen te ervaren en te blijven groeien. Enige wat daarvoor nodig is is een stukje bewustzijn en het lef om niet vanuit angst/veiligheid te reageren. Mijn comfortzone ga ik dit jaar een stukje uitbreiden!

  9. Genieten. Ik denk dat dit het allerlaatste en belangrijkste punt is. Tuurlijk niet iedere dag is fantastisch en ik zal mij heus ook wel eens minder prettig voelen. Maar iedere dag heeft iets moois en daar mag je van genieten. Ik ga dit jaar absoluut genieten van het buiten zijn, meer bewegen, gezonder eten, de ontwikkeling van mijn gezin en het blijven leren en groeien!

Ik beschouw het bovenstaande niet per se als goede voornemens, maar meer als een fijne reminder van hoe ik wil dat mijn leven gaat zijn. Ik ben nieuwsgierig naar komend jaar! Jij ook?

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven