• Fleur van der Put

Eigen pluktuin maken

Opeens kreeg ik de kriebels na het lezen van het boek Pluktuin van Jennita Janssen (op Instagram @plukatelier). Ik wilde ook mijn eigen pluktuin maken. Ik had direct al bedacht waar dit moest gebeuren en welke bloemen er moesten komen. Nog voordat ik uberhaupt een plan had gemaakt had ik de bollen, knollen en zaadjes al in huis maar direct beginnen kon ik nog niet.


Ik moest namelijk een stuk in onze voortuin leeg gaan halen want er is nu geen ruimte. Maar in dat stuk stonden een paar hele grote struiken. Eerst was ik er heilig van overtuigd dat ik dit wel alleen zou kunnen, maar nadat ik in de tuin met een andere struik al minimaal een uur bezig was geweest voordat het eruit was besloot ik toch Ruud maar even lief aan te kijken. Vol moed gingen we aan de slag, maar de struiken waren niet makkelijk te verwijderen.

Wat een mazzel dat we naast het bedrijf van Ruud wonen en de heftruck konden pakken om de struiken uit de grond te trekken. Dat ging behoorlijk soepel, maar toen kwamen we een volgend obstakel tegen: de enorme wortels van de spar die we er uit hadden gehaald vorig jaar om meer licht in onze tuin te krijgen. Het waren er veel en ze waren groot en eigenlijk heeft Ruud dat al het werk gedaan. Beetje hulpeloos keek ik toe en kwam in actie zodra er weer een wortel was dat opgeruimd moest worden.


Zodra de wortels verwijderd waren konden we gaan beginnen met het weg schoffelen van het onkruid. Ook hier was ik de schoonmaakploeg, ik ruimde alle stukken onkruid op en ik kan je vertellen: dat was een hoop! Daarna ploegden we het gehele stuk om en konden we de banen gaan maken waar we de bollen, knollen en zaden in konden gaan doen. Ik koos ervoor om achteraan tegen de schutting eerst een baan met zonnebloemen te maken, zodat deze groot kunnen groeien tegen de schutting aan.


Daarna was er nog ruimte voor twee banen waar we eigenlijk alles kriskas hebben gezaaid en geplant. Het lijkt me fantastisch als alles lekker door elkaar heen staat en we zo een kleurrijke en fleurige stuk van de tuin gaan hebben komende zomer. Ik heb nog geen ervaring met het zaaien en planten van zomerbloemen dus ik zie wel wat er op gaat komen! Dan heb ik ervaring opgedaan voor volgende zomer en kan ik het professioneler aan gaan pakken met voorzaaien en dergelijke.

Maar goed nadat we alles geplant hebben zijn de banen dichtgemaakt en begint het water geven. De eerste paar dagen wilde ik dit dagelijks doen, maar er was al dagelijks regen waardoor dat niet hoefde. Het is op het moment van schrijven nog steeds erg regenachtig dus heb ik er eigenlijk nog altijd niets aan hoeven water geven. Wel kijk ik iedere dag of er al groene sprietjes naar boven komen en haal ik hier en daar wat onkruid weg. Zo fijn dagelijks ritueel is het aan het worden om te kijken of er al sprietjes zijn. Ik kan nog niet alles verwachten en tot op heden staat er nog niets, maar ik denk met de warmte die komend weekend voorspeld is dat er snel wat zal gaan gebeuren (deze blog is online gekomen tijdens de warme dagen waar ik over schrijf)!


Heb jij ook een pluktuin gemaakt? Welke bloemen heb jij staan en heb je leuke tips!?


Mijn bollen, knollen en zaden heb ik besteld bij Gardelly, Intratuin en Dille en Kamille.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven