• Fleur van der Put

Favoriete bloemen

Als je een bloemenblogger ben dan heb je uiteraard favoriete bloemen! In dit blog schrijf ik over mijn favoriete bloemen. Wat zijn de jouwe? Staan ze er tussen of heb je een andere favoriet?


Zonnebloemen

Al vanaf dat ik klein ben krijg ik iedere verjaardag van mijn opa een grote bos met zonnebloemen. Ik vind ze prachtig, vooral de mooie kleur geel die ze vaak hebben. Toen ik als 13-jarig meisje een zomerbaantje bij een kweker kreeg en ik ze mocht helpen oogsten was ik in mijn nopjes! Ik vond het prachtig (en ook wel zwaar) om te werken in mijn lievelingsbloemen. Het is ook niet voor niks dat Vincent van Gogh mijn favoriete schilder is geworden door zijn schilderij met de zonnebloemen. Ik heb er zelfs eentje op mijn arm getatoeëerd staan. Komende zomer heb ik hopelijk verschillende zonnebloemen in mijn eigen tuin staan, aangezien ik ze pas heb gezaaid!


Narcissen

Ik vond narcissen altijd de meest saaie bloemen die ik ooit had meegemaakt. Mijn moeder had iedere lente een potje met tete a tete-jes op de tafel staan maar het deed mij weinig. Ik vond ze gewoon saai. Totdat Ruud mij meenam naar de Lenteflora en ik hier verschillende soorten mocht zien. Het zijn niet alleen de simpele gele "tuutjes" maar er zijn zo verschrikkelijk veel soorten! Afgelopen winter mocht ik voor de buren (die een narcissenkwekerij hebben, www.wfleenen.nl) een aantal ontwerpopdrachten doen voor folders, posters en banners en daardoor kreeg ik nog meer soorten te zien. Afgelopen voorjaar mocht ik er zelfs wat plukken om te fotograferen uit het veld en toen werd ik echt verliefd op de narcissen!


Zinnia's

Vorige zomer ging ik samen met lieve vriendin Ester naar de pluktuin van Moniques Pumpkin Factory (op Instragram @moniquespumpkinfactory). Met Ester struinde ik door de banen met dahlia's, zinnia's, cosmea's en nog een hoop kruiden. Ik vond de zinnia's het leukst omdat ze zo eigenwijs over komen. Ik houd van eigenwijsheid gezien mijn eigen eigenwijsheid. Toen ik besloot om dit jaar ook mijn eigen pluktuin te maken waren de eerste zaadjes die ik kocht de zinnia's! Ik ben benieuwd naar welke soorten ik mag gaan vinden in mijn tuin over een paar maanden!


Hyacinten

Als kwekersvrouw zijnde kan ik niet zeggen dat ik het product wat Ruud broeit in de broererij niet mooi vind. Voordat wij samen waren wist ik niet dat je hyacinten ook op de vaas kon zetten. Als bloem op pot vond ik het nooit zo spannend. Ze bleven altijd zo matig klein en het gaf me verder niets. Totdat ik vazen vol kreeg van Ruud. Alle kleuren passeerden de revue en inmiddels kan ik ook een hoop van die soorten uit elkaar halen. Ieder soort heeft weer zijn eigen prachtige eigenschappen maar als je eens meer wilt weten verwijs ik je uiteraard door naar de snijhyacinten van Van Noort Hyacinten (op Instagram @vannoorthyacinten). De vele kleine bloemetjes, de geur van de lente en de prachtige kleuren: ik houd ervan! Vooral op vaas, want dan zijn ze extra bijzonder. Hopelijk worden ze ooit net zo populair als tulpen, want voor nu blijven ze nog wat ondergewaardeerd!


Crocosmia's

Toen Ruud en ik net samen gingen wonen kreeg ik van een van de buren zelfgekweekte Crocosmia's. Ik had er nog nooit van gehoord en zette het zonder enig idee gewoon in de vaas. Het stond enorm lang en mijn schoonmoeder vertelde mij dat deze bloem gebruikt wordt voor het versieren van boeketten. Ik vond ze zo los in de vaas al prachtig. Afgelopen zomer kwamen er opeens crocosmia's op in de tuin en ik hoop dat ik ze dit jaar ook mag bewonderen in de tuin! Dan ga ik er een paar afsnijden en laten drogen, want ik denk dat ze het prachtig zouden doen als droogbloemen!


Amaryllis

Het eerste jaar dat ik samen wat met Ruud deden ze in het bedrijf wat testen met amaryllissen voor de stelen. Het waren er maar een paar dus de stelen werden weggegeven aan familie en vrienden en dus ook aan mij. Ik had een volle vaas met wel twintig stelen waar per steel minimaal 3 bloemen uitkwamen. Dit zorgde ervoor dat het een bombastische vaas vol was en dat beeld zit voor altijd in mijn geheugen gegrift. Ieder jaar met kerst krijg ik van mijn schoonmoeder een amaryllis-bol en de bloemen die eruit komen vind ik zo verschrikkelijk mooi! Dit jaar besloot ik de uitgebloeide stelen van de bol te verwijderen, maar de bol te laten staan in de pot. Het geeft nu prachtige bladeren en wie weet wel een nieuwe steel met bloemen in de toekomst! Het is een leuk experiment dat ik iedereen kan aanraden. Alleen weet ik op dit moment nog niet hoe dat gaat aflopen natuurlijk!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven