• Fleur van der Put

Favoriete boeken in 2021

Het afgelopen jaar besloot ik eens niet bij te gaan houden hoeveel boeken in gelezen zou hebben en welke dat zijn, maar halverwege dit jaar miste ik het bijhouden toch. Ik merkte dat ik het fijn vind om te zien welke boeken ik heb gelezen. Ik hield in mijn notitie-app bij welke boeken ik las in plaats van in Goodreads en hoefde ze zo ook niet te beoordelen op basis van hoe goed ik de boeken vond. Ik heb niet alle boeken die ik heb gelezen opgeschreven, omdat ik van de eerste helft niet alles meer wist. Plus op het moment van schrijven ben ik in een lees-stemming en is het jaar nog niet voorbij. Maar goed om 2022 goed te beginnen wilde ik toch alvast mijn favoriete boeken van 2021 bloggen!


Seeking Slow - Melanie Barnes

Dit boek las ik al eens eerder. Het gaat over Slow Living en ik vond het heel fijn om weer even dit boek in te duiken. Slow Living is voor iedereen een persoonlijke zoektocht en kun je naar eigen wens invullen. Waar veel mensen denken dat Slow Living alles zelf maken is (wat het deels ook is) kun je ook SLow Living toepassen mét het gebruik van Social Media, keukenapparaten en hoort gamen er ergens ook wel bij. Het omvat alles wat ervoor zorgt dat jij zelf een rustiger, bewuster leven leidt dat past bij jou als persoon. Zo speel ik graag spellen op de Nintendo Switch en kijk ik films, maar het lezen van boeken, tekenen en bakken geven mij ook rust in het dagelijkse leven! Het herlezen van dit boek was een fijne reminder voor hoe ik mijn leven en dagelijks leven wil invullen.


An Offer From a Gentlemen - Julia Quinn

Dit jaar las ik de eerste vier boeken uit de Bridgerton-reeks. De serie keek ik zo'n zes keer en ik heb heel misschien een baaldag gehad toen ik erachter kwam dat het nieuwe seizoen pas eind maart komt in plaats van januari. Ik ben gek op kostuumdrama's en Bridgerton is dat maar dan net nog even iets grootser en meeslepender, fantastisch. Terwijl ik veelal misselijk op bed lag tijdens onze huwelijksreis verslond ik de eerste vier boeken om vervolgens de andere boeken nog even te laten rusten, er waren immers nog zoveel andere boeken die ik wilde lezen. Tot nu toe is het verhaal van Benedict mijn favoriet en ik kijk nu al uit naar de verfilming van dit verhaal (al moeten we eerst nog het verhaal van Anthony krijgen)!


De Lessen van Burnout - Annegreet van Bergen

In 2017 kreeg ik een burnout en toen las ik dit boek. Toen kon ik mij er niet in herkennen want dit was het verhaal van een volwassen vrouw en ik was nog maar net afgestudeerd. Ik was er heilig van overtuigd dat er geen overeenkomsten waren, tot ik het dit jaar herlas. Er waren duidelijk overeenkomsten, maar moest ik wat meer groeien om daarachter te komen. Het was een "feest" der herkenning en deed mij beseffen dat ik heel goed wist wat ik destijds nodig had: beweging, gezonde voeding en rustige dagen zonder al te veel plannen en drukte. Dat geldt eigenlijk nog steeds. Ook al heb je misschien geen burnout gehad, dan denk ik nog dat dit boek erg van waarde is en dat je er veel van kunt leren.


Een Steekje Los - Iris Ter Haar

Ik volg Iris al heel lang op Instagram. Ik had nooit bedacht dat zij een angststoornis had (en dat ik er zelf ook een heb), maar toen zij dit boek ging schrijven was ik direct enthousiast. Zodra het boek uitkwam heb ik het denk ik in anderhalve dag uitgelezen. Alles was zo interessant en zo herkenbaar en ik zou het aan iedereen willen geven zodat er meer inzicht komt. Iris beschrijft angsten zoals ze zijn en dat het misschien "simpel" lijkt om op te lossen middels therapie maar dat het zo'n strijd is en zo'n lange, enge weg maar uiteindelijk je leven een stuk mooier maakt. Angst zal er altijd gaan zijn, maar er is mee om te gaan. Je moet "alleen even" weten hoe.


Jagen, verzamelen en opvoeden - Michaleen Doucleff

Ik ben gek op opvoeding. Niet voor niets heb ik Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd, pas ik op sinds ik geloof ik dertien jaar was en lees ik graag verhalen, boeken en Instagramposts over opvoeding. Ik leer graag van anderen en dit boek, wauw. Ter voorbereiding op het moederschap ben ik er meer dan eens mee bezig, ik wil namelijk een weloverwogen opvoeding toepassen en doe hier maar al te graag over. Over dit boek ben ik (net als het vorige boek over angststoornissen) zodanig enthousiast dat ik het iedereen wil geven. Het laat opvoeden simpel lijken, maar het is simpelweg investeren in een gezonde relatie met je kind en het vervolgens opvoeden als een zelfstandig persoon en dat kun je niet afdwingen, maar wel vroeg mee beginnen! Als ik straks moeder ben heb ik natuurlijk nog maar een klein baby'tje dat nog erg afhankelijk van mij is, maar zodra zijn wereld straks groter gaat worden doordat hij gaat praten en rond bewegen ga ik dit boek absoluut opnieuw lezen. En weer opnieuw leren over hoe ik mijn kind kan leren onderdeel te zijn van ons gezin door het uit te dagen tot zelfstandigheid, omgaan met zijn emoties en hoe we samen de wereld kunnen ontdekken


Is het al zeven uur? - Margot C. Pol

Ik heb er heel bewust voor gekozen om niet te gaan werken als ons kind(eren) nog klein zijn. Allereerst omdat ik niet het persoon ben dat alles tegelijkertijd kan combineren (werken, huishouden en gezin) en ten tweede omdat ik werk in de kinderopvang en dit het liefste thuis doe. Dit boek las ik ter voorbereiding op mijn nieuwe "baan": fulltime mama zijn. Het boek is geschreven door een moeder die er bewust voor kiest om een jaar thuis te blijven bij haar kinderen, vlak voordat er een pandemie ontstaat en hoe haar zoektocht naar balans in het moederschap is. Ik vond het erg inspirerend om te lezen hoe ze met "beperkte" middelen door de pandemie toch creatieve activiteiten/uitjes verzon, hoe ze zich heeft gevoeld en hoe ze is ontwikkeld in het thuisblijfjaar.


Jij Mag Alles Zijn - Griet Op De Beek

Dit boek gaat over een negen-jarig meisje dat de problemen van de volwassenen om haar heen probeert op te lossen op een manier zoals kinderen dat kunnen doen. Het is eigenlijk een kinderboek, maar er gingen goede verhalen over rond dus was ik nieuwsgierig. Het is fantastisch om te lezen hoe een kind van negen jaar haar binnenwereld is terwijl je daar geen weet van heb. Ze zijn zoveel gevoeliger en volwassener dan wij "volwassenen" eigenlijk en dat vond ik echt heel gaaf om te lezen. Als volwassenen maken we alles moeilijk terwijl het soms heel simpel is en denken we dat we kinderen moeten beschermen terwijl zij ons juist kunnen helpen? Althans, dat is wat ik leerde uit dit boek! Heel bijzonder en zeker een aanrader!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven