• Fleur van der Put

Favoriete boeken van 2020

Het is december en dat betekend dat het bijna een nieuw jaar is! Tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar én vooruit te kijken naar het volgende jaar. In december kun je hier dus blogposts over verwachten en vandaag begin ik met een blogpost over mijn favoriete boeken van 2020!


Ik had mijzelf een leesdoel gesteld voor dit jaar. Vorig jaar las ik 66 boeken uit en op dit moment zit ik op precies datzelfde aantal met nog een maand te gaan. Mijn leesdoel staat op 70 dus ik ben van plan om komende maand nog 4 boeken te lezen. En ik weet dat dat heel erg lastig gaat worden, aangezien ik merk aan mijzelf dat ik momenteel niet zo heel veel behoefte heb aan boeken lezen. Veel boeken die ik de laatste tijd heb opgepakt interesseerden me gewoon even niet en las ik dus ook niet uit. Maar goed, hier zijn mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar! (Kleine disclaimer, ze staan niet op volgorde van favoriet naar minder favoriet, ik vond ze allemaal te gek!)


Red, White, Royal Blue - Casey McQuiston

Op Bookstagram zag ik dit boek meerdere malen voorbij komen. En met meerdere malen bedoel ik echt intens vaak. En wat een fantastisch boek vond ik dit! Ik las het als luisterboek en vond dat heel erg fijn. Het gaat over de zoon van de president van Amerika die verliefd wordt op de prins van Engeland. Het verhaal speelt zich af in een fictief 2020 waar geen coronavirus en ook geen oranje gekleurde president is. Waar ik nooit wat begreep van de Amerikaanse verkiezingen leerde ik nu hoe het in elkaar steekt en zorgde het ervoor dat ik met veel interesse naar de daadwerkelijke verkiezingen heb gekeken. Het was een hartverwarmend verhaal over de liefde en hoe die soms onverwacht kan komen, maar je zoveel kunt geven!


Zondagsvlinder - Judith Visser

Twee jaar terug las ik Zondagsleven, een verhaal over de autistische Jasmijn die niet wist dat ze autistisch was. Het gaf een heel mooi inkijkje in haar hoofd en leven. Het geeft een inkijkje in de vaak moeilijk te begrijpen wereld van iemand met autisme. Een wereld die heel anders is dan de standaard wereld, maar een wereld die ik soms wel kan herkennen. In Zondagsvlinder wordt het verhaal van Jasmijn verder verteld. Hoe zij dagelijks moeilijkheden ondervind doordat zij anders is dan de standaard, door overprikkeling die haar lam legt en hoe zij toch haar dromen verwezenlijkt en een leven creëert dat zij wilt. Ik bewonder Jasmijn om alles wat ze heeft gedaan en nu doet en hoe zij zich heeft ontwikkeld. Jasmijn leert mij dat het niet erg is om anders te zijn, dat jij niet per se gek bent maar de enorm snelle wereld om ons heen. Dat de natuur er altijd zal zijn en kracht kan geven.


Confettiregen - Splinter Chabot

Oh, Splinter. Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik vind Splinter echt fantastisch. Hij is zo zichzelf en dat bewonder ik enorm aan hem. Hij begrijpt hoe de wereld in elkaar steekt, maar weet ook dat dat niet de juiste manier is. Hij maakt zich hard voor verandering daarin en deelt met Confettiregen zijn eigen verhaal over hoe hij anders is. Wat ik mooi vond aan Confettiregen is dat de onzekerheid van de tienerjaren erg naar voren komt en centraal staat. Dat Wobi (de hoofdpersoon in het verhaal) opzoek gaat naar zichzelf en daarin vervreemd voelt van de wereld. Dat hij voelt dat hij anders is en dat thuis niet durft te bespreken terwijl ze juist wél heel begripvol zijn thuis. Ik vond het zo bijzonder om te lezen dat je in je hoofd een hele belevingswereld en zelfs eenzaamheid kunt creëeren die er helemaal niet hoeven te zijn maar voor jou er dus wel zijn. En dat ik daar dus niet de enige in ben. Confettiregen vond ik echt by far het mooiste, beste boek wat ik ooit heb gelezen en ik raad écht iedere onzekere puber (dus allemaal) aan om dit boek te gaan lezen. Het enige wat ik jammer vind is dat ik dit boek digitaal heb gelezen en zo graag een prachtig roze exemplaar in mijn boekenkast wil hebben staan. Wat ook absoluut zal gaan gebeuren!


Midnight Sun - Stephenie Meyer

Ja, Twilight, maar dan vanuit Edwards perspectief. Als tienermeisje zweerde ik heilig bij Team Jacob (eerlijk gezegd, puur oppervlakkig en alleen op uiterlijk gebaseerd was mijn mening). Maar destijds was ik op de hoogte van alle films, boeken en nieuwtjes. Je zou kunnen zeggen dat ik lichtelijk obsessief was met de Twilight-reeks. Maar dat verwaterde uiteraard naarmate ik ouder werd. Totdat Stephenie Meyer dit boek uitbracht afgelopen zomer. Ik kreeg hem als cadeautje van Ruud en eerlijk, iemand die je boeken geeft moet je houden. In het weekend waarin we eigenlijk zouden gaan trouwen las ik dit boek met zoveel plezier. Ik vond het magisch om het verhaal wat ik al zo goed kon vanuit een ander perspectief te lezen. Ik las het verhaal wat ik zo goed kon vanuit iemand anders en dat maakte ervoor dat ik vaarwel zei tegen mijn Team Jacob-gevoelens en mijzelf aansloot bij Team Edward. Wat een mooi en fijn verhaal. Ik vond het erg prettig om mijzelf er helemaal in te verliezen, zeker in dit absurde jaar!


A Ballad of Songbirds and Snakes - Suzanne Collins

The Hunger Games-boeken pakte ik ooit eens random uit de schappen bij de bibliotheek. Het was toen naar mijn idee nog geen rage, de films waren er ook nog lang niet. Ik was omver geblazen door het verhaal. Ik weet nog goed dat ik het las tijdens een zomervakantie en mijn enthousiasme kwijt wilde bij mijn moeder, maar zij begreep natuurlijk niet waar ik het over had aangezien ze het verhaal niet had gelezen. Mijn vader is mee geweest naar alle bioschoopfilms maar na vier films was het verhaal klaar. Totdat dit jaar Suzanne Collins het verhaal een uitbreiding gaf, met een boek over de jonge jaren van President Snow. In de boekenreeks krijg je een hekel aan hem, maar dit boek geeft een soort verklaring over waarom hij is geworden zoals hij is en krijg je een soort medelijden met iemand die je niet tof vind. Zo zie je maar weer, dat je vanuit een perspectief nooit een volledig plaatje zult hebben, maar dus meer informatie nodig hebt om een goede mening te vormen. Dit betekend uiteraard niet dat ik pro President Snow ben, hihi.


To Love and Let Go - Rachel Brathen

Rachel Brathen is ook wel beter bekend als Yoga Girl op Instagram. Ik volg haar al een aantal jaar met veel plezier vanwege jaar mooie yoga-foto's en haar manier van openlijk praten over dat wat haar beweegt. Dit boek stond al lang op mijn lijstje maar iedere keer twijfelde ik om het te kopen. Ik wist niet zeker of ik het mooi zou vinden en dan was het toch wel duur. Totdat ik hem voor één euro tegen kwam in de kringloopwinkel. Het voelde alsof het zo moest zijn en ik las het in een weekend uit. Het was een eye-opener, haar persoonlijke verhaal. Het hielp mij met mijn eigen struggles en hielp me daar verder mee te komen. Het verhaal gaat over helen, los laten en dat je niet altijd overal controle op kunt hebben, maar mee kunt bewegen met dat wat er gebeurd. Het leerde mij dat ik soms dingen dus heel goed aanvoel en dat dat niet erg is, maar gaf me inzichten hoe ik daarmee om kan gaan. Ik voelde mijn persoonlijkheid groeien door dit boek.


Dit waren mijn favoriete boeken van afgelopen jaar. Wat waren jouw favorieten? En welke boeken zou je willen lezen in 2021? Ik ga volgend jaar sowieso geen leeschallenge doen als het gaat om aantallen. Ik wil lezen omdat het plezier geeft en nu werd het vaak een strijd. Ik wil misschien wel een projectje doen waarin ik zoveel mogelijk boeken probeer te lezen die nu nog ongelezen in mijn boekenkast staan.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi