• Fleur van der Put

Fleur en het moederschap

Naarmate het dichterbij komt voel ik steeds meer behoefte om juist wél te delen over mijn (aanstaande) moederschap. Mijn kindje zal ik niet herkenbaar in beeld brengen, dat voelt niet als mijn keuze maar hoort zijn keuze te zijn. Over hem zal ik ook niet teveel gaan delen, dat is ook zijn keuze. Maar ik wil wel graag delen over mijn proces en hoe ik daarin groei en ontwikkel. Ik ben nieuwsgierig naar hoe het moederschap gaat zijn, hoe ik daarin groei en wat ik allemaal ga leren. Ik zie het moederschap vooral als iets om van te leren en in te groeien, met vallen en opstaan, door fouten te maken en te herstellen.


Op het moment van schrijven van deze blog duurt het nog zo'n 6 tot 11 weken tot de geboorte van ons eerste kindje. Ik ben enorm nieuwsgierig naar de bevalling en ik vind het spannend en denk dat dat een normale ontwikkeling is. Morgen begint de "bevalcursus" en ik ben er zo klaar voor om allemaal nieuwe dingen te leren. Ervaring met het moederschap heb ik nog niet. Ik ben nog geen moeder. Wel ben ik ervaren in de kinderzorg. Tijdens mijn studiekeuse twijfelde ik tussen Pabo, Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Doventolk. Uiteindelijk koos ik voor SPH omdat ik ook de gehandicaptenzorg niet wilde uitsluiten, maar in mijn burn-out leerde ik dat ik werken met kinderen het allerleukste vond. Al sinds mijn dertiende pas ik op en sinds 2018 ben ik werkzaam in de kinderopvang geweest. Op een kinderdagverblijf, BSO en als nanny leerde ik zo enorm veel over pedagogiek (ander woord voor opvoeding).


Ik ben al die jaren steeds vaker boeken gaan lezen over verschillende opvoedstijlen, steeds meer videos gaan kijken en podcasts gaan beluisteren over het opvoeden van kinderen. Ik vind het meer dan interessant en ontwikkel graag mijn eigen visie hierin. Met veel dingen die ik lees/luister/zie denk ik "nope", maar ook met veel dingen denk ik "yesss". Ik heb het er graag met Ruud over en heb zoveel zin om te beginnen met "mijn eigen opvoeding". Ik kijk er zo enorm naar uit om samen met mijn kindje van alles te gaan leren! En ik weet niet hoe het gaat zijn straks. En ieder kind zal iets anders nodig hebben. Het kan zijn dat ik hier later op terugkom omdat ik het heel anders heb ervaren, maar voor mij zijn op voorhand mijn uitgangspunten als volgt:

 • Zelfstandigheid

 • Liefdevol

 • Samen leren

 • Nieuwsgierigheid

 • Rustig

 • Buiten

 • Actief

 • Creatief

 • Behulpzaamheid

 • Openheid

 • Gevoeligheid

Ik denk dat kinderen al vrij jong in staat zijn om veel dingen zelf te kunnen. Dit is in ieder geval wat ik in mijn werk heb geleerd de afgelopen jaren. Ze zijn nieuwsgierig, leergierig en willen graag betrokken worden bij de "grote mensen"-dingen. Ik denk dat je door samen met je kindje van alles te leren een nieuwsgierig en leergierig mens maakt en voor mij zijn dat twee belangrijke eigenschappen. Dat komt omdat ik deze eigenschappen zelf ook bezit. Daarnaast vind ik het belangrijk om veel naar buiten te gaan, actief bezig te zijn en een bewuste (rustig) aandacht te hebben bij de dagelijkse dingen. Veel samen maken en samen doen, liefdevol naar elkaar toe en klaar staan voor anderen. Ik ben wel de "ouder" van mijn kind, maar ik sta daar niet boven. Ik wil mijn kind leren zichzelf en de wereld te begrijpen door het samen te doen en de ruimte te bieden om ook zelfstandig te ontdekken. En daarnaast wat ik het allerbelangrijkste vind is openheid: uitleggen hoe, wat en waarom. Praten tegen en met het kind lijkt mij zo belangrijk voor de basis. En door openheid creëer je denk ik een relatie waarin het kind zich veilig voelt om te ontdekken, leren en te groeien. En ook al ben ik een "volwassene", ik ben ook nog altijd in staat om te leren, ontdekken en groeien dus het lijkt mij een fantastisch proces om samen in te gaan.


En misschien is het een wat te ideaal beeld? Misschien ben ik straks wel zodanig overrompeld door het 24/7 zorgen voor een baby en vergeet ik alle ideeën die ik had? Ik weet het niet. Ik ga er open en nieuwsgierig in en ik denk dat het wel goed komt! Tijd nemen voor ons als gezin, voor ontwikkeling en voor plezier en dan komt het vast helemaal goed met mijn "opvoeding". Ik zal er in de toekomst vast wat vaker over gaan schrijven, omdat het een onderwerp is wat mij erg aan het hart ligt en waar ik mij straks volledig in onderdompel. Voor nu geniet ik nog even van de laatste loodjes, het dansen van de baby in mijn buik en het dromen over mijn aanstaande moederschap!

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven