• Fleur van der Put

Haat-liefde verhouding met sociale media

Ik ben fan van sociale media. Met name Instagram en YouTube. Het inspireert mij in mijn creativiteit, kan mij helpen met mentale gezondheid én leert mij nieuwe dingen zoals onder andere voeding. Maar ik vind het ook een vreselijk moeilijk iets. Want waar ik graag open ben, vinden anderen dit niet fijn. Waar ik blij word van mensen die oprecht zijn, heb ik moeite om door “de perfecte buitenkant”-plaatjes heen te kijken. Waar ik graag mijn creaties deel, ben ik ook “bang” voor een negatieve mening van anderen.


Ik ben een enthousiast persoon en flap soms zomaar dingen eruit. Veel van wat ik doe is gebaseerd op enthousiasme. Zo plan ik niets in op sociale media, wat eigenlijk wel zou moeten lijkt het soms te zijn als je je verdiept in hoe sociale media kunnen werken. Ik deel graag over de dingen waar ik enthousiast van word. De ene week is dat heel veel, de andere week is dat weinig, máár als je dan wilt groeien met je account moet je met regelmaat uploaden. En dan heb je dat een beetje onder de knie komen er veranderingen in het algoritme waardoor anderen jouw posts niet meer te zien krijgen.


Geloof me, ik heb genoeg gekeken en gelezen over hoe je jouw kanaal kan laten groeien, maar al die dingen voelen helemaal niet passend bij mij, want er is daardoor geen ruimte meer voor wat ik beschouw als een van mijn krachten: mijn enthousiasme. Dat maakt dat ik sociale media moeilijk vind, ik begrijp hoe het werkt maar dat past niet mij bij. Pasgeleden stuurde mijn broertje wat documentaires door die ik wel interessant zou vinden. Zo ging er ook eentje over sociale media en dat deed mij beseffen dat ik mijn sociale media anders wil gebruiken.


Er gebeurd volgens die documentaire zoveel achter de schermen om ervoor te zorgen dat wij “verslaafd” raken aan sociale media. Nu is met veel van zulke documentaires dat ze voor het dramatische effect alles heftig laten overkomen en er zal uiteraard veel van waar zijn. Namelijk als mensen die hebben meegewerkt aan bepaalde sociale media platformen er zelf voor kiezen om dit niet te gebruiken geeft wel duidelijk weer hoe “slecht” het eigenlijk is. Daarbij komend ga ik zelf mentaal ook niet heel goed op veel “online” zijn.


Maar dat is best lastig als sociale media iets is wat je leuk en interessant vind en een plek is waar je veel inspiratie vandaan haalt. De laatste weken heb ik bewust minder “gescrollt” en keek ik maar afentoe op sociale media. Als ik iets wilde plaatsen, dat deed ik dit en bleef ik niet terugkomen op te kijken “hoeveel likes” ik zou hebben. Dat is namelijk écht het rotste gevoel wat je kunt hebben. Je denkt dat je er blij van wordt, maar eigenlijk word je dat niet. In ieder geval, ik word er niet blijer van. Maar toch wil ik wel graag dingen delen waar ik enthousiast van word.


En dit heeft mij doen besluiten door sociale media voor FleuriseNL te gaan beschouwen als mijn online portfolio, ik deel hier wat ik maak en doe in de hoop dat anderen zich erdoor geïnspireerd gaan voelen op creatief bezig te zijn. Want creatief bezig zijn is iets wat ik iedereen aanraad, het is een van de leukste dingen die je kunt doen! Mijn privé-account wil ik gebruiken om mij te laten inspireren op onder andere het gebied van voeding, te leren over levensstijlen zoals bijvoorbeeld slow living of minimalisme en om contact te houden met de mensen in mijn omgeving. Maar sociale media ga ik niet meer mijn dagelijks leven laten beïnvloeden. Niet meer doelloos scrollen om tijd op te vullen, maar die momenten gebruiken om gewoon even in het nu te leven.


En hier ben ik nu dus al een paar weken mee bezig en wat voelt dat als een bevrijding. Ik wist wel dat het overmatig gebruik van mijn telefoon niet goed voor mij was, maar ik leerde dat het letterlijk energie wegneemt en die energie wil ik liever in andere dingen stoppen, zoals nog meer creatief bezig te zijn, meer bewust leven en meer lekker naar buiten! En dat wat ik ga delen? Dingen waar ik enthousiast over ben delen, gewoon mijzelf zijn! Want jezelf zijn is het fijnste dat je kunt zijn!


Hoe is jouw “relatie” met sociale media? Gezond of ongezond? Hoe kijk je er tegenaan? Ik ben nieuwsgierig daarna en ga graag met je erover in gesprek zodat we van elkaar kunnen leren!


17 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi