• Fleur van der Put

Het wasbare luiers-avontuur

Sinds ik op Instagram @mama.lotje volg ben ik nieuwsgierig naar wasbare luiers. Nog voor ik zelf zwanger mocht zijn had ik er al interesse in en probeerde er het een en ander over te lezen. Het is een grote zoektocht en er is veel mogelijk. Ik begon met @mama.lotje haar blogs te lezen, kwam vervolgens uit bij Het Luierhuis en vroeg een vriendin om advies die wasbare luiers had geprobeerd bij haar eerste kindje. Nu Duuk eindelijk wat steviger begint te worden wilde ik het heel graag proberen en bestelde bij Nappy's een aantal luiers om te huren. In dit blog neem ik je mee in mijn eerste ervaring met de wasbare luiers.


Vol verwachting opende ik mijn pakket met gehuurde wasbare luiers. Ik bestelde verschillende systemen en luiers die ik er op de plaatjes mooi uit vond zien. Het oog wil immers ook wat toch? Ik probeerde direct de luiers die ik op voorhand als favoriet had: Elskbar. Mijn god, wat zijn die dingen mooi! De All In One (AIO) luiers vond ik erg fijn en pasten goed, de overbroekjes waren afhankelijk van de inleggers die ik erin plaatste of de voorgevormde luier eronder. Ik probeerde nog wat andere AIO luiers, van onder andere Modern Cloth Nappies en Lighthouse, maar de Elskbar vond ik het aller fijnste werken. Die van Modern Cloth Nappies vond ik ook prettig, maar ben uiteindelijk toch voor het uiterlijk ook gegaan omdat Elskbar én meer vocht op neemt en ik die mooier vond. Ik besef mij dat ik nog niet heb uitgelegd wat een AIO luier eigenlijk inhoudt. Een AIO luier is een luier die kant en klaar is. Je doet hem aan, kan er eventueel nog een booster (een extra inlegger voor meer vochtopname) inleggen en klaar is Kees.


Na de AIO kwam de zoektocht naar de fijnste tweede optie. AIO zijn vrij duur en wil ik eigenlijk gaan gebruiken als luiers om mee te nemen, aangezien het net even wat makkelijker werkt. Ik kwam er al vrij snel achter Snap In One (SIO) luiers voor mij niet werkten, of voor Duuk dan. Het werkt makkelijk, alleen lekte de luiers aan alle kanten, vochtopname was niet super en boosters had ik niet. Bij SIO luiers heb je een overbroekje en daar klik je dan als het ware een inlegger in. Je houd een dun pakketje over, maar het werkte voor mij gewoon niet.


Voorgevormde luiers met daaroverheen een overbroekje vond ik vooral een dik pakket, maar het werkt wel goed. Ik probeerde verschillende merken (Hu-Da, Blümchen, Little Lamb) maar met die allemaal was ik gewoon niet enthousiast genoeg. Overbroekjes probeerde ik ook van verschillende merken en waren de Elskbar wederom weer favoriet. Toen ik bij Nappy's op de website een tabel vond van hoeveel vocht welke luiers opnemen kwam ik bij TotsBots uit. Een Schots merk met veel vrolijke kleurtjes. Ik was er inmiddels achter dat ik bij de voorgevormde luiers klitteband fijner vond werken dan de drukknoopjes dus dat was een vereiste voor mij. Ik bestelde gewoon twee luiers van TotsBots om het te proberen met een bijpassend overbroekje en wauw! Dit werkte super, het zit zacht en ik heb nog geen lekkage gehad. Je kunt de luier eventueel makkelijk boosten (dat met die extra inlegger). De kleuren zijn vrolijk en blij en ze zitten goed bij Duuk. Daarnaast zijn de luiers ook nog eens fijn zacht wat mij ook zelf erg prettig lijkt.


Ik heb mij vooraf heel veel ingelezen en ik raad je aan als jij wilt beginnen met wasbare luiers dat je dit ook doet! Je kunt informatie verzamelen op de websites van Nappy's en Luierhuis en als je googled zul je vast talloze blogs met informatie kunnen vinden. Misschien heb je wel iemand in je omgeving die je er uitleg over kunt geven? Ik ben in ieder geval enorm enthousiast! Na twee weken proberen zitten mijn prullenbakken al niet meer overvol, ik heb niet het gevoel dat het extra veel werk is en bovenal voelt het gewoon goed omdat je een goede bijdrage maakt aan minder afval verzamelen. Maar het is niet voor iedereen weggelegd kan ik mij voorstellen.


Ik heb nu mijn luiers van TotsBots en Elskbar aan de waslijn hangen. Nog even laten drogen en dan kan ik ze gaan gebruiken! Ik heb er in ieder geval veel zin in!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven