• Fleur van der Put

Lentekriebels en winterblues

8 februari 2020

Het is gisterochtend. Ik stap de auto in, Slaap Zacht, Elizabeth van Acda en De Munnik speelt af op de radio. Ik rijd weg bij huis en zie de zon fel schijnen over de bollenvelden. Het is prachtig en ik voel de lentekriebels. Ik heb zin om buiten in de tuin bezig te zijn, in een bloemetjesjurk en op blote voeten. Ik wil bloemen zien groeien in mijn tuin en genieten van de frisse voorjaarszon. Dat de tulpen, hyacinten en narcissen al kopjes geven in mijn voortuin maakt mij gelukkig en ik wil meer.

Ik ben onderweg naar mijn werk en besluit vanmiddag lekker naar buiten te gaan op mijn werk. Genieten van de zon, maar ik was daarbij vergeten dat de speelplaats grotendeels in de schaduw van het gebouw is. Terwijl ik rijd zie ik mensen op de fiets ook genieten van de voorjaarszon. De voorjaarszon die misschien iets te vroeg is en waaraan je de opwarming van de aarde maar al te goed kan merken. Maar het doet zoveel goeds voor ons humeur, of in ieder geval de mijne. Hoe de zon mijn huis inschijnt en niet alleen mijn huis, maar ook mijn ziel, verwarmt blijft bijzonder. En telkens weer ben ik dankbaar ervoor.

Niets van de zon verraad de storm die er aan zit te komen. Vandaag, het moment dat ik dit schrijf is het zaterdag, en gister leek echt stilte voor de storm. Vanochtend werd ik wakker met zo’n storm in mijn hoofd, buiten is er nog weinig aan de hand. Ik voel mij kwetsbaar, wankel en onrustig. Ik zou vandaag uitgebreid gaan opruimen en schoonmaken, maar alles in mij wil onder een kleedje op de bank liggen. Dus dat ga ik ook lekker doen vandaag.

Maar hoe apart is het, van zonnig buiten en een zonnig humeur naar opkomende storm en grijzigheid buiten naar een storm binnen. Ik vraag mij af of ik dit altijd al had en mij er nu meer bewust van ben. Of dat dit iets is van de laatste jaren of hormonen. Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik in plaats van kan gaan rennen vandaag, rustig aan kan gaan doen. En zo maken de lentekriebels in een dag tijd ruimte voor de winterblues. Maar ik ben bezig met een remedie.

Ik zette een kop chocoladethee, pak een versgebakken koekje en zelfgemaakte chocolade uit de trommel en duik achter mijn laptop. Ik wil mijn hoofd leegschrijven in de vorm van een blog die ik ooit eens online hoop te zetten. Het is niet altijd rozengeur en manenschijn, bij niemand niet. Maar ik bedenk mij wel dat na regen altijd weer zonneschijn komt. En daar kijk ik zo enorm naar uit. Dus nu ga ik opzoek naar de zonneschijn, door rustig aan te doen en goed voor mijzelf te zorgen! Morgen weer een nieuwe dag en misschien ondanks de storm die er aan komt toch een gevoel van lentekriebels?

31 maart 2020

Het is ruim anderhalve maand verder en inmiddels lente. Van het uiten van de lentekriebels is nog weinig gekomen. De wereld is veranderd en ik vraag mij af of het na de crisis nog steeds hetzelfde gaat zijn. De zorgen die ik had lijken verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor andere zorgen. De toekomst is onzeker maar de natuur laat dat niet merken. De wolken maken steeds meer plek voor zon, de wind wordt steeds minder guur en de lucht wordt blauwer.

Door de tijd voel ik mij steeds meer tot rust komen, ik voel mij creatiever dan ooit en energieker. Ik kom in beweging, ik teken, ik lees boeken uit, ik bak lekkers en noem maar op. Ik doe klusjes die al een tijdje liggen en ik voel mij haast schuldig dat ik ergens geniet van het vele thuis zitten. Nu heb ik geleerd dat het oké is dat ik het heerlijk vind om thuis te zijn omdat ik een enorme huismus ben. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik hierdoor dichter bij mijzelf kom, meer kan genieten en vrolijker ben. Hoe rot de wereld momenteel ook is, ik zie gelukkig ook de zon schijnen.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi