• Fleur van der Put

Ode aan de creatieve herfst

Het is september en dan is het in mijn hoofd herfst. Ik houd van de herfst. Vroeger hekelde ik deze periode van het jaar. Alles nat, veel wind en vallende bladeren. Maar nu, ik vind het fantastisch. Het is echt huismussen-weer en drie keer raden wat ik ben: een huismus. Ik ben gek van de herfstkleuren, de warme smaken die erbij horen én dat het weer tijd is voor kaarsjes aan in de avond. De herfst laat mij creatiever zijn, zorgt ervoor dat ik zin heb om klusjes aan te pakken en geeft mij veel rust.

Bij de herfst horen pompoenen. De prachtige kleuren zijn herfstachtig, de smaak van de pompoenen hoort bij deze tijd van het jaar en ze zijn absoluut fantastisch. Ik probeer een duidelijk punt te beschrijven, maar dit lukt niet. Anderhalve week terug mocht ik met mijn lieve moeder een schilderworkshop doen ik een pompoenenveld. Inmiddels zijn deze pompoenen geoogst, maar het was echt heel tof. Voor mij was het voor het eerst dat ik buiten schilderde, voor mijn moeder was het überhaupt de eerste keer dat ze een schilderworkshop deed.

Op de achtergrond dreven grijze wolken, er was een windje waardoor andere schildersezels omvielen en het kopje kruidenthee smaakte extra lekker. Tijdens de workshop dacht ik goed na over de kleuren en jij mag drie keer raden welke kleuren dat waren: de warme herfstkleuren. Terwijl ik daar over nadacht was ik extra aan het nadenken. Ik was namelijk mijn onervaren moeder aan het helpen met hoe zij een pompoen kon naschilderen.

Dat het nu nog op een basketbal lijkt vergeten we er even bij. Mijn doel was om mijn moeder te leren hoe ze het perspectief van de pompoen juist over moest brengen. En dat in maar twee uur was behoorlijk lastig, zeker als je je bedenkt dat we nog een boeket mochten plukken in de pluktuin én nog een theepauze. Het begin van het perspectief staat, maar de lijnen zijn nu nog te vlak, er is nog geen diepte. We gaan hem zeker afmaken, want ik vind het heel tof dat ik mijn moeder mag helpen. Het is net als training geven bij de atletiek, maar dan met schilderen.

Binnenkort ga ik met mijn moeder, zus en schoonzus bij mij thuis een creatieve activiteit doen. Al weken heb ik leuke ideeën en nu de herfst zijn intrede doet merk ik dat er steeds meer creatieve ideeën ontstaan in mijn hoofd. Het is zelfs zo erg dat ik een speciaal lijstje hiervoor heb aangemaakt die vrijwel wekelijks groeit. Pinterest heb ik vooralsnog niet nodig. Maar dit gevoel van creatieve ideeën komt volledig door de herfst.

Vorig jaar rond deze periode begon mijn herontdekking van mijn creativiteit. Ik ontdekte wat creatieve YouTube-kanalen en begon steeds wat meer te tekenen, knutselen en te maken. Rond de jaarwisseling kwam ik erachter dat ik tekeningen kon maken op mijn iPad en begon ik met het maken van wat digitale tekeningen. Steeds werd het een beetje meer, zelfs zoveel dat ik afentoe wat durfde te delen. Ook de dingen die ik schreef durfde ik te gaan delen en ik krijg van lieve mensen in mijn omgeving hele leuke reacties. Dit zorgt ervoor dat ik nog meer enthousiast word over mijn eigen creativiteit. Door het steeds meer te delen zorgt het er inmiddels voor dat ik nu afentoe een portrettekening in opdracht mag maken.

Nu de herfst weer begint merk ik dat ik terug kijk naar vorig jaar. Waarin ik mijn eerste, voorzichtige stapjes maakte op mijn creatieve pad. Ik heb zo gigantisch veel geleerd en kan nog miljoen veel meer bij leren. Maar ik heb ook gerealiseerd hoe fantastisch ik het vind om anderen te enthousiasmeren over hun eigen creativiteit én dingen te leren. Dat ga ik daarom ook afentoe proberen te doen in een blog. Ik droom er stiekem van om ooit creatieve workshops te organiseren, maar eerst ga ik zelf nog een hele hoop bij leren! Ik kijk uit naar deze herfst waarin ik mijzelf al helemaal zie zitten aan mijn knutseltafel terwijl de regen buiten tegen de ramen klettert, de fantastisch gekleurde blaadjes van de bomen vallen en de warme geuren uit de keuken komen. Ik heb er zoveel zin in!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi