• Fleur van der Put

Slow Living

De laatste paar weken merk ik dat ik weer meer terug getrokken wordt naar een langzamer tempo. Ik voel meer behoefte om de natuur in te gaan (ondanks dat het weer niet fantastisch is), meer te lezen, kaarsjes aan te steken en zelf dingen te maken. Voor mij staat dit centraal in mijn behoefte naar Slow Living, ook wel letterlijk vertaal naar Langzaam Leven.


De term Slow Living wordt steeds populairder en is de tegenhanger voor het hedendaagse snelle leven. Continue bereikbaar zijn, continue delen wat je aan het doen bent op sociale media, continue druk bezig zijn. Dat is voor mij hoe de maatschappij er nu uit zit. En dat is een maatschappij die niet echt bij mij past. Ik ben daarom op zoek naar een rustiger, langzamer leven waarin ik meer ruimte voel om mijzelf te zijn en deel hierover.


Voor mij persoonlijk uit het haastige leven zich in continue tijd doorbrengen op mijn telefoon, volle to do-lijstjes waar nooit een einde aan lijkt te komen en altijd maar druk bezig zijn. Dat breekt mij eens in de zoveel tijd op waardoor ik weer rustiger aan moet doen. Maar ik wil niet moeten, ik wil me altijd fijn voelen zoals ik mij voel als ik de tijd neem voor dingen. Dus Slow Living.


De term Slow Living volgens Wikipedia refereert aan een leefstijl dat een langzamere benadering van leven in het dagelijks leven aanmoedigt. Het vond zijn origine in Italië rond 1980/1990 als Slow Food-movement om traditionele voedselbereiding voor alle fastfood te zetten. Je kunt Slow Living dus toepassen op koken, maar ook op opvoeden (Slow Parenting), je financiën (Slow Money), thuis (Slow Home) en eigenlijk op alles wat je maar tegen komt. Het gaat erom dat je een rustiger tempo van leven aanneemt en niet meer alles gehaast doen. De tijd nemen voor de dingen die je doet zonder je af te laten leiden door het snelle tempo dankzij moderne technologie. Maar het stelt niet dat je moderne technologie niet mag gebruiken, als je er maar op een bewuste manier er mee omgaat en aandacht geeft aan het gebruik ervan.


Inmiddels heb ik al meerdere boeken en blogs over dit onderwerp gelezen. Ik vind lifestyle boeken uit andere culturen erg interessant om te lezen. Voor mij zit Slow Living hem vooral in de volgende dingen:

  • Bewust omgaan met mijn telefoongedrag

  • Goed voor mijzelf zorgen door mij terug te trekken in mijn eigen bubbel

  • Zelf bakken van brood en lekkernijen

  • Meer de natuur in

  • De tijd nemen om boeken te lezen

  • Zelf dingen maken, zoals bijvoorbeeld kleding

  • Mijn dagen niet volstoppen met ellende lange to do-lijsten, maar de tijd nemen om daarin te kunnen "spelen"

  • Bewuste aandacht geven aan vrienden en familie

Ik heb nog een hoop te leren over Slow Living en kan dit uiteraard nog een hoop in veranderen totdat ik tevreden ben met de manier waarop ik langzamer leef. Ik vind bijvoorbeeld sociale media enorm interessant alleen ga ik er nog altijd niet op de bewuste manier mee op zoals ik zou willen. Slow Living is voor iedereen weer anders en iedereen zal dit anders toepassen en daarom vind ik het zo'n fijne beweging. Ik hoop dat ik in de toekomst meer kan delen over mijn manier van langzamer leven!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi