• Fleur van der Put

Wat Slow Living voor mij betekend

Als je op Instagram de term #slowliving intypt vind je een hele hoop aan foto's. Van mensen die zelf brood, kleding, meubels en noem maar op maken, boeken die gelezen worden, prachtige natuurfoto's en rustige stillevens. Slow Living is als je op Instagram kijkt behoorlijk "hip" en een fijne tegenhanger voor het drukke en gejaagde van andere accounts. Ik volg een hoop Slow Living-accounts en wat is dat fijn.


Ook in mijn dagelijks leven probeer ik steeds meer rustig te leven. Mijn aandacht bewust te houden bij dat wat ik aan het doen ben, te genieten van de kleine dingen en meer zelf te maken. Dat lukt niet altijd, maar dat hoeft ook niet. Het is een proces wat moet groeien en wat niet in een keer goed zal zijn. De combinatie met mindfulness past erg goed bij de term Slow Living en maakt het dat ik het nog eens extra interessant vind. Want ook ik kan mij verliezen in het continu alles gehaast en tegelijkertijd doen, veel scrollend op mijn telefoon te zijn en dan ook nog eens continu geluidsprikkels aan te hebben. Maar dit kost eerlijk gezegd voor mij eigenlijk zoveel energie dat ik daarna uitgeblust ben en het rustig aan moet doen.


Maar wat als je het gewoon altijd rustig aan doet en met aandacht? Voor mij werkt dit het beste. Eerst het een, dan het ander en niet alles tegelijkertijd. Waar ik vroeger mijn huiswerk kon maken met op de achtergrond muziek (of zelfs een Netflix-serie) kan ik dat nu echt niet. Vaak zet ik tijdens het koken wel een podcast op, maar dan vaak wel een podcast over onderwerpen die rustig zijn en waar ik wat van kan leren.


Maar het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik nu een hele tekst zou typen. Ik wilde puntsgewijs dingen opschrijven die voor mij Slow Living betekenen maar toen vloeide er toch een klein verhaal uit mijn vingers. Bij deze dan maar wat Slow Living voor mij inhoud:

 • Boeken lezen

 • Platenspeler aanzetten

 • Zelf brood, koekjes of cake bakken

 • De tijd nemen om te koken overdag in plaats van gehaast alles voor zes uur klaar willen hebben

 • Wandelen in de natuur

 • Soep maken en dat dan opeten terwijl je er brood in doopt

 • Op zondagochtend kletsend wakker worden met Ruud zonder dat er een tijdsdruk is

 • Schrijven in mijn dagboek voordat ik ga slapen

 • Na het ontbijt de tijd nemen om te mediteren

 • Thee zetten en drinken

 • Mijn gedachtes uitschrijven in mijn dagboek of in blogs

 • Al lezend wakker worden in plaats van direct mijn telefoon te pakken

 • Fotograferen

 • Tekenen en schilderen

 • Boodschappenlijst maken

 • Als je moet wachten naar buiten kijken in plaats van naar je telefoon

 • Telefoon neerleggen in een andere kamer

 • Bewuste telefoontijd nemen

 • Games spelen als Sims en Animal Crossing

 • To do lijst maken en een voor een af ronden

 • Zwemmen

 • Tijd met kinderen (neefjes en nichtjes) doorbrengen, die zijn zo goed in bewust en in het nu zijn!

Zo, dat zijn een hoop punten die voor mij Slow Living betekenen. Wat betekend Slow Living voor jou? Of ben je er helemaal nog niet bekend mee?

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven